Tuesday, June 30, 2009

SAKIT HATI?!


Adoiyai. Agak lama Q tak post blog. Bukan tak ada cerita yang hendak dikongsi, cume kesempatan untuk post tu tak ade. Asyik kerje luar memanjang. Ikut bos pergi sane la. Sini la. Merate-rate. Alhamdulillah. Ade juge kesempatan nak buat post baru. Minggu lepas Q kene teman bos Q. die nak pergi bank la. Banyak juge le tempat die nak pergi. Q pon ingat-ingat lupe.


Sebelum kami pulang ke rumah bos Q, kami singgah di restoran M. Syed untuk bersarapan. “Lapo wei,” kate bos. “Kat sini megi goreng die sedap.”


Sambil makan, bos Q cerita kat Q pasal sakit hati. Katenye, “Hari ni orang nak jasa kita, nak pengorbanan kite. Pernah tak orang terfikir nak bagi berjasa pada kite balik? Pernah tak orang terfikir nak berkorban untuk kite?” “Hari ni orang terima kite sebab ape yang ade pade diri kite. Sepuluh tahun akan datang belum tentu orang akan terime kite.”


Bos Q ade juge cakap pasal sakit hati. “Kalau ko nak tau, ni la sakit hati. Yang orang dok kata sakit hati, sakit hati, ni la dia.”


Cume nak tanye pendapat pengunjung.

SAKIT HATI = ??? + ??? + ???

Tuesday, June 23, 2009

Betul ke ni?


Semalam Q rase macam ade yang tak kene. Hati ni rase tak tenteram je. Tak tahulah kenape. Buat dose? Susah nak cakap la. Hati tak tenteram. Otak rase serabut gile. Dah rase macam kene piker masalah Negara je. Musykil -musykil.

Pagi tu, masuk je keje, macam-macam masalah datang. Baru Q dengan bos Q perasan yang tarikh program kami bertindih dengan program lain. Aduh! Macam mane ni? Q cube call tempat nak buat program. Tapi langsung tak angkat. Lagi serabut kepala.

Q keluar sebab bos suruh fotostat surat. Oklah. Q pon pergi. “Bila mau?” “Bile boleh siap?” “Erm. Petang sikit arr. Pukul 2.” “Erm. Ok. Pukul 2 saye mari.” Lepas tinggalkan surat difotostat, Q pergi tenangkan fikiran kat Gua Kek Look Tong. Memang best tempat ni. Tenang je rase. Haha.

Q duduk dekat kolam kura-kura. Tengah tengok kura-kura dalam kolam tu, ade perkara pelik berlaku. Cube tengok video ni.

video
(Gua Kek Look Tong 22 June, 2009, 1:10:26 PM)

Ape yang anda nampak? Kura-kura tengah main dengan kura-kura? Salah! Yang sebenarnya kura-kura cengkerang hitam tu dah mati. Kura-kura yang lain makan kura-kura tu. Percaye tak? Tak percaye tak pe. Terpulang. Tapi itulah kenyataannya. Kura-kura cengkerang hitam tu dah mati. Kura-kura yang lain makan kura-kura tu. Percaye tak? Tak percaye tak pe. Terpulang. Tapi itulah kenyataannya.

Kura-kura tu buat Q terfikir sejenak. “Betul ke ape yang aku tengok ni? Sampai nak dikopek cengkerang kura-kura mati tu sebab nak makan. Biar betul?” kalau kura-kura dah jadi begini. Macam mana dengan manusia zaman sekarang?

Bunuh membunuh antara manusia dah jadi tabiat. Apetah lagi bergaduh. Erm. Ape yang membuatkan manusia jadi begitu? Moh kite pikir same-same

_________________________________________________________________________________________________

*Maaflah video kurang jelas. Maklumlah. Format 3gp. Handphone punye camera.

Monday, June 22, 2009

Enjit-enjit Semut, Siape Sakit Naik Atas


Semalam abu bagi satu link video. Ingatkan video ape. Lagu zaman kanak-kanak dulu rupenye. Moh kite same hayati lagunye.

video

Enjit-enjit semut, Siape sakit naik atas

Enjit-enjit semut, Siape sakit naik atas

Enjit-enjit semut, Siape sakit naik atas

Enjit-enjit semut, Siape sakit naik atas


You may have burger, We have ketupat

You may have Bruce Lee, We have Hang Jebat

You have playstation, We fly wau bulan

You ride dragon boat oi oi, We ride our sampan


You have your Ah Lian, We have our Minah

You wear your sari, They wear kebaya

Friendly and pretty, Sexy dasyatnya

No need for flowers oi oi, Crazy for vespa


Soccer and guitar, It is in our blood

We sing at void deck, Sorry if to loud

We don’t mean no harm, We share happiness

Do not hesitate oi oi, Come down and join us


Some say we laid back, Some don’t understand

Listen I explain, We have masterplan

We don’t aim this world, We aim hereafter

Working hard all day oi oi, Relax one corner


Humble and modest, We like it simple

Slowly but surely, No need to struggle

This short song I sing, For you to ponder

If you disagree oi oi, See who live longer


Coming from kampung, Peaceful and stress-free

Sopan and adat, Takes priority

Gotong and royong, One big family

Peaceful and loving oi oi, That’s malay to me

_______________________________________________________________________________________________


Kalau ikut lagu ni, macam ni lah orang Melayu. Tapi cube kite fikirkan bersame. masih begitukah kite sebagai orang Melayu?

________________________________________________________________________________________________


*Thanks to abu for the video